Bezienswaardigheden vanuit Alozaina


De bezienswaardigheden zijn onderverdeeld in afstanden vanuit Alozaina.

 < 50 km.

“Pueblos Blanco”

alozaina-rural1

Het dichtsbijzijnde dorp is Alozaina, op een kleine 4 kilometer. Het is geklasseerd als een ‘pueblo blanco’ of wit dorp, dat de Moorse invloed weergeeft.  Andere zogenoemde witte dorpen in de omgeving zijn Tolox, Casarabonela, Pizarra, Alora, Jorox en Carratraca, allemaal met hun eigen typisch individuele karakter en bezienswaardigheden zoals Moorse kastelen en termale – of zwavelbaden die dateren uit de romeinse tijd.

De baden worden vandaag nog altijd gebruikt en vormen een onderdeel van de spa’s.

El Chorro & de meren

Ardales2

Dit is het “”merendistrikt” van Malaga.

De drie aangelegde meren, omgeven door dennenbossen, werden gevormd door de aanleg van een dam in de indrukwekkende, 200 meter hoge Guadalhorce rivier kloof, bekend als de Garganta del  Chorro.

Deze beroemde kloof met het aan de rotsen gebouwde, overhangende Camino del Rey voetpad,  zijn de hoogtepunten in een indrukwekkend berglandschap op 1200 meter boven de zeespiegel.

Hier zijn veel arenden te zien.

 

Ronda

ronda2

Als je voor de eerste keer Ronda binnenrijdt, heb je geen idée van het uitzicht dat je te wachten staat.  De stad is verdeeld in twee gedeeltes gescheiden door een 200 meter diepe kloof, waarover een indrukwekkende,18e eeuwse brug is gebouwd.

Aan de ene kant is een typische ‘pueblo blanco’, vol met nauwe en kronkelende stegen en witgekalkte huizen; aan de andere kant is de nieuwere stad met een prachtig park, met uitzicht over de kloof en de oudste stierenvechters arena van Spanje daterend uit 1785.

Malaga

malaga3

Helaas wordt deze stad maar al te vaak gezien als enkel de aanvliegstad voor de Costa del Sol en toch is Malaga een levendige stad, waar veel te zien en te doen is.

Daterend uit de tijd van de Phoeniciers en later de Moren, doen veel cruise schepen de stad aan.

Vlakbij de haven ligt een Romaans theater. Er zijn twee citadellen, de Alcazaba en de Gibralfo. De eerste is volledig gerestaureerd en bezit een museum met voorwerpen uit de Moorse tijd.

Marbella

puerto banus

Hier treft men de beroemde jet-set, van Arabische prinsen en sheiks, leden van de koninklijke huizen van Europa, tot de “nouveau riche”.

Aan de Puerto Banus, de jachthaven/boulevard van Marbella, wil men gezien worden; de peperdure winkels en boutiques, alsook de    jachten zelf in de haven, zijn een bezoek dubbel en dwars waard.

Aan de rand van de stad ligt La Cañada, een groot shopping-centrum.


> 50 – 100 kmAntequera

Deze stad is een van de best bewaarde geheimen van Andalusie en plus minus 5000 jaar oud.

Men vindt er grafheuvels uit het Bronzen tijdperk, Romaanse baden en een Moors kasteel.Antequera

Ook is er een olijfolie museum, met allerlei voorwerpen vanaf de tijd dat men de rijkdom van de olijfolie leerde kennen.

Op weg naar Antequera kom je langs “El Torcal”, een prachtig stuk natuur, wat een bezoek zeker de moeite waard is


Grazalema

Het is de hoogste, meest bergachtige plaats in de provincie Cadiz en heeft tevens de meeste regenval van het hele schiereiland. Het hele dorp maakt deel uit van het Sierra de Grazalema Natuur Park.

Het centrum heeft Romaanse en Moslim overblijfselen en is een van de beste voorbeelden van de “Witte Andalusische Dorpen”.

grazalema3a

De Romaanse fontein, de Baroque kerk van “Nuestra Señora de la Aurora” (18e eeuw) en de parochie van de “Encarnación” (17e-19e eeuw) zijn slechts een paar voorbeelden van de monumentale erfenis.>100 – <150 km


Gibraltar

De Rots van Gibraltar is beroemd om zijn strategisch belang; ondergronds is er een militair communicatie centrum en er is een belangrijke marine haven.

Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister omwille van zijn belastingvrije artikelen.

gib-airport3

De beroemde apen op de Rots zijn de enigen, die in Europa nog in het wild leven.

De legende wil dat, zolang zij daar leven, Gibraltar Engels grondgebied blijft.

Tegenwoordig is het een toeristen- en handelscentrum.


>150 –  200 km


Granada

Aan de voet van de Sierra Nevada, tussen de Darro en Genil rivieren, ligt een van de meest interesante steden van oost Andalusie.

Omdat het de laatste stad was, die door de katholieke koningen in 1492 op de moslims werd heroverd, heeft Granada een onmiskenbare arabische invloed.

granada2

De keuken, het vakmanschap en stadsplanning zijn het gevolg van het luisterrijke verleden.  Fonteinen, uitzichten en “Cármenes”, de villas omgeven door tuinen en eigen aan de stad, geven Granada zijn onvergetelijke charme. Niet voor niets werd een van de oudste districten, het Albaicín, tot Wereld Erfgoed verklaard, samen met het Alhambra en de Generalife.


Cordoba

Córdoba is voornamelijk beroemd om zijn, uit de 8e eeuw daterende moskee, die in de twee eeuwen daarna de grootste werd in de Islamitische wereld.

Voor ons blijft dit bij omdat het in 1236 veranderd werd in een kathedraal.

cordoba2


250> km


Sevilla

Het hoogtepunt van Sevilla’s pracht kwam met de ontdekking van Amerika door Columbus in 1492.

Tijdens de 16e – en 17e eeuw, was de haven een van de belangrijkste van Spanje, met het monopolie van de handelmet de overzeese kolonien. De intensieve andelsactiviteiten in deze periode, vormde de basis van een stedelijke ontwikkeling, vol met kleine paleizen, herenhuizen, kerken en kloosters.

Het monumentale gedeelte, gevormd door de Kathedraal, Reales Alcázares en het Archivo de Indias, werden door de UNESCO tot Wereld Erfgoed verklaard en is het symbool van de stad.

sevilla1

De Gotische kerk, die bovenop de Almohad Moskee van Sevilla gebouwd is, ligt tussen de witgepleisterde huizen in de wijk Santa Cruz. Van de Arabische erfenis is alleen de oude minaret bewaard gebleven, welke nu de beroemde Giralda is en ook de Patio de los Naranjos (de Tuin van de Sinaasappelbomen).

sevilla4

Leave a Reply